Czym karmić dziecko po mleku

Kaszki dla dzieci

Małe dzieci na początku swoich tygodni życia są karmione mlekiem mamy. Jednak po pół roku to nie wystarcza, ponieważ powinny być dostarczane kolejne cenne składniki. Stąd też producenci mleka dla dzieci stworzyli kaszki mleczne oraz ryżowe. Są one na bazie mleka, a dla dzieci alergicznych bez laktozy. Kaszki można zrobić również w domu, a najsłynniejszym składnikiem do tego jest kasza manna. Wystarczy ją ugotować na mleku lub wodzie i dodać odrobinę miodu. W sezonie letnim robi się musy owocowe i również dodaje do domowych kaszek dla dzieci. W ofercie gotowych kaszek dla dzieci są kaszki smakowe, takie jak bananowe, truskawkowe, malinowe, które także są bardzo smaczne. W tym wypadku wystarczy bardzo ciepła woda i kaszka jest gotowa do podania dziecku. Ma dobry smak dzięki specjalnym składnikom bez cukru, ale za to z przygotowanymi owocami drobno pokruszonymi lub też dodawanymi w proszku.

Kiedy podawać kaszki

Kaszki najlepiej podawać dzieciom po szóstym miesiącu życia, kiedy zaczyna próbować nowych smaków. Niektórym dzieciom w tym okresie wychodzą pierwsze ząbki i chcą one zacząć gryźć pożywienie. Na początek warto zrobić kaszkę bardzo delikatną w smaku, aby dziecko się do niej przyzwyczaiło. Trzeba sprawdzać, jak organizm reaguje oraz czy dziecko nie ma na kaszkę uczulenia. Może ona być mleczna, a w razie problemów alergicznych ryżowa. Z czasem warto dodawać do smaku kawałeczki banana lub też kupować gotowe kaszki smakowe. Dzieciom nie podaje się zbyt dużo kaszki, natomiast warto to robić kilka razy dziennie. Dziecko jest wówczas nasycone o wiele lepiej niż mlekiem, a na dodatek dostarczane są pełnowartościowe składniki odżywcze. Można również zapytać lekarza, jakie kaszki najlepiej podawać, czy gotowe czy robione samodzielnie w domu. W sklepach jest kilka znanych firm produkujących kaszki, dlatego należy wybrać intuicyjnie i podać ją dziecku. Zazwyczaj mają one podobny skład, natomiast chodzi o smak, aby dziecko chętnie ją zjadło. Ważne jest to, aby kaszki nie słodzić cukrem, a w zamian dodać słodki owoc w postaci musu.